Access count of this item: 131

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
himaraya_12_32.pdf2.04 MBAdobe PDFView/Open
Title: ラダークにおける基本料理の栄養成分データベースの構築
Other Titles: Development of Nutrients Database on Main Diets in Ladakh
Authors: 木村, 友美  KAKEN_name
福富, 江利子  KAKEN_name
石川, 元直  KAKEN_name
諏訪, 邦明  KAKEN_name
大塚, 邦明  KAKEN_name
坂本, 龍太  KAKEN_name
和田, 泰三  KAKEN_name
石本, 恭子  KAKEN_name
松林, 公蔵  KAKEN_name
Norboo, Tsering
奥宮, 清人  KAKEN_name
Author's alias: Kimura, Yumi
Fukutomi, Eriko
Ishikawa, Motonao
Suwa, Kuniaki
Ohtsuka, Kuniaki
Sakamoto, Ryota
Wada, Taizo
Ishimoto, Yasuko
Matsubayashi, Kozo
Norboo, Tsering
Okumiya, Kiyohito
Keywords: 高所
食事調査
秤量法
栄養価計算
Highland
Food survey
Food weighting method
Nutrient calculation
Issue Date: 1-May-2011
Publisher: 京都大学ヒマラヤ研究会・人間文化研究機構 総合地球環境学研究所「高所プロジェクト」
Journal title: ヒマラヤ学誌 : Himalayan Study Monographs
Volume: 12
Start page: 32
End page: 39
Abstract: インド・ラダークでの過去の医学調査によって, 高所住民における生活習慣病の実態が明らかになり, その背景ともいえる食事の調査を実施することは重大な課題であった. 本稿では, 現地での詳細な食事調査に向けて, ラダークでよく食べられている基本料理における栄養成分のデータベースを構築し報告する. ここで報告する料理の栄養成分データは, それぞれの料理の成分や分量を「秤量法」により計測し, 栄養価計算を行い算出した. ラダークにおいて主に食べられている料理(ツァンパ, 麺類, パン類, ご飯類)を網羅しており, 住民を対象に行う今後の食事調査において有用なデータベースといえる
Previous medical survey in Ladakh revealed actual existence of lifestyle-related disease in highland, so that food survey is highly important as one of its backgrounds. Aim of this study is to develop Nutrients Database on Ladakhy main diet for further nutritional assessment of the villagers. Each nutrients data was calculated by using Food Weighting Method. This database covers main staple foods in Ladakh such as Tsampa, noodle, bread and rice, and will be very useful for the further food survey in Ladakh.
DOI: 10.14989/HSM.12.32
URI: http://hdl.handle.net/2433/186094
Appears in Collections:第12号

Show full item record

Export to RefWorks


Export Format: 


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.