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タイトル: ボールエンドミルによる木材の三次元曲面加工 : 平面加工による予備実験
その他のタイトル: Machining of Curved Surface of Wood by Ball End Mill : A preliminary study on flat surface machining
著者: 藤野, 勝徳  KAKEN_name
澤田, 豊  KAKEN_name
藤井, 義久  KAKEN_id
奥村, 正悟  KAKEN_name
著者名の別形: Fujino, Katsunori
Sawada, Yutaka
Fujii, Yoshihisa
Okumura, Shogo
キーワード: ボールエンドミル
平面加工
仕上げ面
工具軸の傾斜
送り速度
ball end mil
flat machining
machined surface
tool inclination
feed speed
発行日: 10-Dec-2002
出版者: 京都大学大学院農学研究科附属演習林
誌名: 森林研究
巻: 74
開始ページ: 159
終了ページ: 166
抄録: ポールエンドミルによる木材の三次元曲面加工の最適化を目的とした予備実験として, CNCルータを用いてマカンバとヒノキを平面加工したときの仕上げ面性状におよはす, 樹種, 切削面, 繊維走行に対する工具送り方向, 送り速度, 工具軸の傾斜の影響を検討した.仕上げ面性状は断面曲線の三次元的測定と目視観察によって評価した.その結果, 工具送り方向が繊維走行に対して平行の場合は仕上げ面に形成された溝の底部が粗く, 直交する場合は仕上げ面の工具送り方向に形成される稜線部の形が不揃いとなった.また, 送りが繊維走行に平行の場合には, 工具軸を傾斜させることによって理論的に近い仕上げ面を得ることができた.さらに, 送り速度の低下にともなって仕上げ面は平滑になった.
In order to optimize the cutting conditions for machined surface by ball end mills, flat and edge grain surfaces of boards of makanba and hinoki were cut by flat surface machining through the successive feed in an increment of 2mm using a CNC router, and the effects of species, feed direction to the grain, feed speed, and tool inclination angle on machined surface were examined. Machined surface were visualized three dimensionally and also observed by the naked eye. The bottom of grooves, which were produced on workpiece surfaces, was not smooth when the feed direction was parallel to the grain, while the ridge of grooves was rougher when perpendicular to the grain. The tool inclination resulted in the smooth surface for the parallel feed to the grain, and the surface roughness was improved with the decrease of feed speed for all conditions.
URI: http://hdl.handle.net/2433/192844
出現コレクション:第74号

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