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タイトル: Oxalate content in common Japanese foods
その他のタイトル: 食物中の蓚酸含有量の測定
著者: OGAWA, Yoshihide
TAKAHASHI, Shigeki
KITAGAWA, Ryuichi
著者名の別形: 小川, 由英
高橋, 茂喜
北川, 龍一
キーワード: Oxalate
Ca
Mg
P
Japanese foods
発行日: Mar-1984
出版者: 泌尿器科紀要刊行会
誌名: 泌尿器科紀要
巻: 30
号: 3
開始ページ: 305
終了ページ: 310
抄録: radioengyme法を用いて通常の食品100種余りについて, Ca, Mg及びPと共に測定し表示した.高蓚酸食物としては, ほうれんそう(362.1 mg/100 g), 紫蘇(154.5), 唐辛子(1112.4), 胡麻(黒887.9, 白708.8), チョコレート(167)及びお茶(緑茶27.5, 紅茶48.5 mg/dl)であり, ビール(3.6 mg/dl), コーヒー(6.5 mg/dl)も問題である.なお, 著者らは, 低蓚酸食を作る場合に注目すべきものとしてチョコレート, お茶及びほうれんそうを特記している
The radioenzymatic method was used to determine the oxalate contents in common Japanese foods. High concentrations of oxalate were detected in spinach, Perilla frutescens, pepper, sesame, chocolate, and tea. Beer and coffee also contained some oxalate. Fruit and meat were low in oxalate content. Therefore, among the common Japanese foods, the most important foods to be avoided to restrict oxalate intake are chocolate, tea, and spinach.
URI: http://hdl.handle.net/2433/118142
PubMed ID: 6464906
出現コレクション:Vol.30 No.3

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