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タイトル: A Fundamental Study on Whole-Tree Pulping of Acacia mollissima Wild
その他のタイトル: モリシマアカシアの全木パルプ化に関する基礎的研究
著者: Murakami, Koji
Yoshino, Daisuke
著者名の別形: 村上, 浩二
吉野, 示右
発行日: 30-Nov-1984
出版者: 京都大学農学部附属演習林
誌名: 京都大学農学部演習林報告
巻: 56
開始ページ: 261
終了ページ: 266
抄録: 全木パルプ化に関する基礎的データを蓄積する目的で, モリシマアカシア各部位をパルプ化し, 組織構成要素および紙質と関連づけて研究した。その結果, アカシア樹皮の師部繊維は木繊維より大きい繊維長を持ち, これが全木パルプシートにおける紙力向上に寄与することから, アカシアが全木パルプ化に適した樹種であると推定し得た。なお, 樹皮には製紙に際して悪影響を及ぼすと考えられる要素がほとんど存在しないが, 未さらし全木パルプには易漂白性の褐色斑点が存在する。
In order to accumulate the fundamental data related to whole-tree utilization, a pulping study was made on each component from a tree of acacia (Acacia mollissima Wild.) in relation to tissue elements and papermaking properties. It was shown that acacia is one of the most attractive species for whole-tree pulping, that it, the bast fibers of acacia bark have larger fiber length than the wood fibers. The bark of acacia does not contain any elements which cause a trouble in papermaking, except the presence of dark spots in the unbleached whole-tree kraft pulp.
URI: http://hdl.handle.net/2433/191789
出現コレクション:第56号

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