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タイトル: Preparation of Laminari-oligosaccharides : by Acetolysis of Curdlan
その他のタイトル: カードランの加酢分解によるラミナリオリゴマーの調製
著者: Azuma, Jun-Ichi
Imamura, Takeshi
Okamura, Keizo
著者名の別形: 東, 順一
今村, 剛士
岡村, 圭造
発行日: 13-Dec-1989
出版者: 京都大学農学部附属演習林
誌名: 京都大学農学部演習林報告
巻: 61
開始ページ: 338
終了ページ: 349
抄録: A simple method for preparation of homologous series of laminari-oligosaccharides was presented. Curdlan, a kind of (1→3)-β-D-glucan, was subjected to direct acetolysis, followed by saponification to give a mixture of laminari-oligosaccarides. Acetolysis for 1 hr at 60℃ was found to be an optimum for the preparation of a mixture of laminari-oligosaccharides having degree of polymerization 2 to 7. Each oligosaccharide was separated by a size exclusion chromatography on Toyopearl HW40S and its properties were characterized
β-(1→3) 結合したラミナリオリゴマーの簡便な調製法を開発した。(1→3)-β-D-グルカンの一種であるカードランを種々の条件下で加酢分解後, ケン化し水可溶性のラミナリオリゴマーの調製を試みた結果, 60℃で1時間の加酢分解が最適であることがわかった。得られたラミナリオリゴマーはToyopearl HW40Sを用いた立体排除クロマトグラフィーにより7量体まで分離・精製することができた。また, 得られた各オリゴマーの化学的な性質について検討した。
URI: http://hdl.handle.net/2433/191925
出現コレクション:第61号

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