このアイテムのアクセス数: 359
このアイテムのファイル:
ファイル | 記述 | サイズ | フォーマット | |
---|---|---|---|---|
shirin_049_6_880.pdf | 1.56 MB | Adobe PDF | 見る/開く |
タイトル: | <論説>養殖漁村の成立とその地理学的背景 |
その他のタイトル: | <Articles>Establishment of Culture-fishing Villages and their Geographical Background |
著者: | 大島, 襄二 ![]() |
著者名の別形: | Oshima, Joji |
発行日: | 1-Nov-1966 |
出版者: | 史学研究会 (京都大学文学部内) |
誌名: | 史林 |
巻: | 49 |
号: | 6 |
開始ページ: | 880 |
終了ページ: | 901 |
抄録: | 日本の漁村の中に養殖漁村とも呼ぶべきものが現われはじめるのは徳川中期からと考えてよい。養殖漁村の形成の歴史は水産養殖業そのものの発展史から比べると時間的に常に一齣ずつおくれるのは、この分野の独自性によると考えてよい。本論ではまず前提としての水産養殖業発展史に触れたあとで、成立の古い養殖漁村の例として広島湾のカキ養殖地帯を史料的に分析する。他方、近代産業の中で水産養殖業の占める位置は、ただ単に漁業の一分野というにとどまらず、他の第一次・第二次産業との競合において評価されねばならない。養殖漁村そのものの変貌の過程を、第二次漁業センサス(一九五四年)と第三次漁業センサス(一九六三年)の約一〇年の間隔をもって比較し、三陸地方や三重県を例としながら、その専業化・企業化の趨勢を統計処理によって分析したい。 The appearnce of culture-fishing villages in the Japanese fishing villages may be traced back to the middle period of the Tokugawa 徳川 shogunate. It is due to the speciality in this field that the history of establishment of culture-fishing villages slips out by a scene in time with the history of development of raising fishery proper. This article, after treating the history of development of raising fishery as a premise, explains the oyster farming region in the Hiroshima 広島 bay as an example of early established culture-fishing villages. On the next step, we have to recognize the importance of this type of fishing not sinply because it is one aspect of fishery production but cause of its competitive position among other primary and secondary industries. We try to analyse the transforming process of culturefishing villages for about ten years from the second fishery census (1954) to the third fishery census (1963), following the examples of the Mie 三重 prefecture and the Sanriku 三陸 district, through the statistical disposal of its trend of specialization and industrialization. |
DOI: | 10.14989/shirin_49_880 |
URI: | http://hdl.handle.net/2433/249903 |
出現コレクション: | 49巻6号 |

このリポジトリに保管されているアイテムはすべて著作権により保護されています。