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dc.contributor.author木村, 友美ja
dc.contributor.author福富, 江利子ja
dc.contributor.author石川, 元直ja
dc.contributor.author諏訪, 邦明ja
dc.contributor.author大塚, 邦明ja
dc.contributor.author坂本, 龍太ja
dc.contributor.author和田, 泰三ja
dc.contributor.author石本, 恭子ja
dc.contributor.author松林, 公蔵ja
dc.contributor.authorNorboo, Tseringen
dc.contributor.author奥宮, 清人ja
dc.contributor.alternativeKimura, Yumien
dc.contributor.alternativeFukutomi, Erikoen
dc.contributor.alternativeIshikawa, Motonaoen
dc.contributor.alternativeSuwa, Kuniakien
dc.contributor.alternativeOhtsuka, Kuniakien
dc.contributor.alternativeSakamoto, Ryotaen
dc.contributor.alternativeWada, Taizoen
dc.contributor.alternativeIshimoto, Yasukoen
dc.contributor.alternativeMatsubayashi, Kozoen
dc.contributor.alternativeNorboo, Tseringen
dc.contributor.alternativeOkumiya, Kiyohitoen
dc.date.accessioned2014-04-25T09:32:14Z-
dc.date.available2014-04-25T09:32:14Z-
dc.date.issued2011-05-01-
dc.identifier.issn0914-8620-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2433/186094-
dc.description.abstractインド・ラダークでの過去の医学調査によって, 高所住民における生活習慣病の実態が明らかになり, その背景ともいえる食事の調査を実施することは重大な課題であった. 本稿では, 現地での詳細な食事調査に向けて, ラダークでよく食べられている基本料理における栄養成分のデータベースを構築し報告する. ここで報告する料理の栄養成分データは, それぞれの料理の成分や分量を「秤量法」により計測し, 栄養価計算を行い算出した. ラダークにおいて主に食べられている料理(ツァンパ, 麺類, パン類, ご飯類)を網羅しており, 住民を対象に行う今後の食事調査において有用なデータベースといえるja
dc.description.abstractPrevious medical survey in Ladakh revealed actual existence of lifestyle-related disease in highland, so that food survey is highly important as one of its backgrounds. Aim of this study is to develop Nutrients Database on Ladakhy main diet for further nutritional assessment of the villagers. Each nutrients data was calculated by using Food Weighting Method. This database covers main staple foods in Ladakh such as Tsampa, noodle, bread and rice, and will be very useful for the further food survey in Ladakh.en
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.language.isojpn-
dc.publisher京都大学ヒマラヤ研究会・人間文化研究機構 総合地球環境学研究所「高所プロジェクト」ja
dc.publisher.alternativeThe Association for the Studies of Himalaya, Kyoto University ; High Altitude Project in Research Institute for Humanity and Natureen
dc.subject高所ja
dc.subject食事調査ja
dc.subject秤量法ja
dc.subject栄養価計算ja
dc.subjectHighlanden
dc.subjectFood surveyen
dc.subjectFood weighting methoden
dc.subjectNutrient calculationen
dc.subject.ndc225.8-
dc.titleラダークにおける基本料理の栄養成分データベースの構築ja
dc.title.alternativeDevelopment of Nutrients Database on Main Diets in Ladakhen
dc.typedepartmental bulletin paper-
dc.type.niitypeDepartmental Bulletin Paper-
dc.identifier.ncidAN10392447-
dc.identifier.jtitleヒマラヤ学誌ja
dc.identifier.volume12-
dc.identifier.spage32-
dc.identifier.epage39-
dc.textversionpublisher-
dc.sortkey07-
dc.address京都大学医学研究科フィールド医学ja
dc.address京都大学医学研究科フィールド医学ja
dc.address東京女子医大東医療センターja
dc.address東京女子医大東医療センターja
dc.address東京女子医大東医療センターja
dc.address総合地球環境学研究所ja
dc.address京都大学東南アジア研究所ja
dc.address京都大学医学研究科フィールド医学ja
dc.address京都大学東南アジア研究所ja
dc.addressLadakh Institute of Prevention, Indiaen
dc.address総合地球環境学研究所ja
dc.identifier.selfDOI10.14989/HSM.12.32-
dcterms.accessRightsopen access-
dc.identifier.pissn0914-8620-
dc.identifier.jtitle-alternativeHimalayan study monographsen
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