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タイトル: Preparation of Manno-oligosaccharides by Acetolysis of Mannan
その他のタイトル: 加酢分解によるマンノオリゴ糖の調製
著者: Azuma, Jun-ichi
Sakanaka, Makoto
Ming, Zhang
Okamura, Keizo
著者名の別形: 東, 順ー
阪中, 誠
張, 鳴
岡村, 圭造
発行日: 2-Dec-1988
出版者: 京都大学農学部附属演習林
誌名: 京都大学農学部演習林報告
巻: 60
開始ページ: 319
終了ページ: 329
抄録: A new preparation method of homologous series of β-(1→4)-linked D-manno-oligosaccharides was developed. Manno-oligosaccharide acetates were prepared by acetolysis of mannan isolated from ivory nut meal by extraction with 7% potassium hydroxide and saponified to give a mixture of manno-oligosaccharides. The condition of hydrolysis for 45 min at 50℃ was found to be an optimum for the preparation of manno-oligosaccharides. By a size exclusion chromatography on Toyopearl (Fractogel) HW40S, manno-oligosaccharides having degree of polymerization up to 8 were isolated and characterized by NMR spectroscopic analysis
β‐(1→4) 結合したD-マンノオリゴ糖の調製法を開発した。ゾウゲヤシより7%の水酸化カリウムを用いて抽出したマンナンを種々の条件下で加酢分解した後ケン化したところ, マンノオリゴ糖の調製には50℃, 45分の反応が最適であることがわかった。得られたマンノオリゴ糖についてToyopearl (Fractogel) HW40Sを用いた立体排除クロマトグラフィーを行った結果, 8量体までのマンノオリゴ糖を単離することができた。また, 得られたマンノオリゴ糖及びマンナンの性質をNMRにより解析した。
URI: http://hdl.handle.net/2433/191896
出現コレクション:第60号

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