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dc.contributor.author望月, 達人ja
dc.contributor.author河野, 健一ja
dc.contributor.author矢野, 義明ja
dc.contributor.author松崎, 勝巳ja
dc.contributor.alternativeMochizuki, Tatsutoen
dc.contributor.alternativeKawano, Kenichien
dc.contributor.alternativeYano, Yoshiakien
dc.contributor.alternativeMatsuzaki, Katsumien
dc.contributor.alternativeYamamae, Yuien
dc.contributor.alternativeFujita, Koheien
dc.contributor.alternativeNishimura, Shinichien
dc.contributor.alternativeKakeya, Hideakien
dc.date.accessioned2016-09-01T05:23:42Z-
dc.date.available2016-09-01T05:23:42Z-
dc.date.issued2016-03-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2433/216481-
dc.description薬科学ja
dc.description.abstractThe recent appearance of drug-resistant bacteria is a serious emerging problem. One way to inhibit the growth of drug-resistant bacteria is to identify novel classes of antimicrobial substances. In this study, fresh food juices were screened for antimicrobial activity using the paper disk diffusion assay. Consistent with previous studies, garlic and green onion exhibited antimicrobial properties. We therefore examined the synergistic antimicrobial effects of these traditional condiment vegetables as well as ginger (3G condiments). Significant synergistic inhibitory effects were observed against gram-positive bacteria by using combinations of garlic and green onion, or garlic and ginger. Since garlic and green onion contain the same enzymes, the bioactive substance may be rapidly produced by efficient conversion of substrates in the mixture. In contrast, surfactant-like components in ginger are thought to enhance the membrane permeability of antibacterial substances derived from garlic. These results indicate the existence of reasonable synergistic antimicrobial effects in traditional combinations of condiment vegetables.en
dc.description.abstract近年問題となっている薬剤耐性菌の出現に対抗する方法として、新たな抗菌物質を発見することが挙げられる。本研究では、食品の絞り汁の抗菌活性をスクリーニングし、活性を示したニンニク、白ネギに加えて、ショウガを合わせた薬味野菜の相乗効果を調べた。グラム陽性菌に対し、ニンニクと白ネギで相乗効果が見られた。共通の酵素による抗菌物質の生成速度の増加が強い作用に繋がったと考えられる。また、ニンニクとショウガで見られた相乗効果では、ショウガの界面活性剤様成分が、ニンニク抗菌物質の膜透過性を高めていると考えられる。このように、薬味野菜を組み合わせることで、抗菌活性を相乗的に増強しうることが明らかになった。ja
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.language.isojpn-
dc.publisher京都大学学際融合教育研究推進センター高大接続科学教育ユニットja
dc.subjectAntimicrobial activityen
dc.subjectCondiment vegetablesen
dc.subjectGarlicen
dc.subjectGingeren
dc.subjectGreen onionen
dc.subjectSynergismen
dc.subject抗菌活性ja
dc.subject相乗効果ja
dc.subject薬味野菜ja
dc.subjectニンニクja
dc.subject白ネギja
dc.subjectショウガja
dc.title<論文・報告>薬味野菜による抗菌作用の相乗効果ja
dc.title.alternativeThe 3G Condiments, Garlic, Ginger, and Green Onion, Exhibit Synergistic Antibacterial effectsen
dc.typejournal article-
dc.type.niitypeJournal Article-
dc.identifier.ncidAA12881679-
dc.identifier.jtitleELCAS Journalen
dc.identifier.volume1-
dc.identifier.spage58-
dc.identifier.epage62-
dc.textversionpublisher-
dc.sortkey12-
dc.address私立東海高等学校ja
dc.address京都大学大学院薬学研究科ja
dc.address京都大学大学院工学研究科ja
dc.address京都大学大学院薬学研究科ja
dc.address.alternativeTokai High Schoolen
dc.address.alternativeGraduate School of Pharmaceutical Sciences, Kyoto Universityen
dc.address.alternativeGraduate School of Pharmaceutical Sciences, Kyoto Universityen
dc.address.alternativeGraduate School of Pharmaceutical Sciences, Kyoto Universityen
dcterms.accessRightsopen access-
出現コレクション:Vol. 1

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