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タイトル: <論文>天明期の凶作と砺波平野
その他のタイトル: <Articles>Poor Harvest in the Tonami Plain during the Tenmei Period in the Late 18th Century
著者: 武井, 弘一  KAKEN_name
著者名の別形: TAKEI, K.
キーワード: 天明期
凶作
砺波平野
宮永正運
『私家農業談』
Tenmei period
poor harvest
Tonami Plain
Miyanaga Syoun
“Shika Nogyodan”
発行日: 20-Jun-2024
出版者: 京都大學人文科學研究所
誌名: 人文學報
巻: 122
開始ページ: 513
終了ページ: 534
抄録: 18世紀後半の天明期(1781〜89)には,日本各地が食糧危機に見舞われた。それを経験した,越中国西部に広がる砺波平野の富農宮永正運は,「農業に励みさえすれば,食糧危機は避けられる」のような見解をもっていた。小稿の課題は,彼が著した農書『私家農業談』を足がかりにしながら,砺波平野が見舞われた凶作の実態をとらえたうえで,彼の農業観の是非を問うことである。その要点は,次のとおりである。まず,凶作の主因は,天明3年7月10・11日に起こった水害であった。水害は,たしかに大雨が引き金となっていた。だが,河川の上流部では木々が伐り出されていたことから,山の地盤は緩み,石や砂が川に流れ落ちていた。そのため,川底が高くなり,ひとたび雨が降れば増水する危険性が高まっていたのである。このような状況下で大雨が降ったことが,水害を誘発させたといえる。けれども,山の開発や大雨が,水害の根本的な原因とは言いきれない。イネ(稲)の品種に注目してみると,主として晩稲が作付けされており,それが水害に遭った。ところが,仮に早稲が植えられていれば,水害を免れることができたのである。よって,晩稲が作付けされていたことが,水害の根本的な原因といえる。さらに,小農の農業経営に注目してみると,肥料としては,イワシ(鰯)を乾燥させた干鰯が用いられていた。もちろん,ウマ(馬)を飼えば厩肥を手に入れることができる。けれども,農民層分解が進んでいる現状では,資産の少ない小農はウマを飼うことができず,やむなく干鰯を購入せざるをえない。さらにイワシが不漁だったので,必然的に干鰯代が高くなり,手痛い出費も増えてしまった。このような点に,小農が抱えていた農業経営のジレンマをみてとることができる。以上をふまえると,宮永正運の農業観は,稲作・水害・農業経営の視点からみれば,誤りだったと評すことができる。
During the Tenmei period in the late 18th century (1781-1789), numerous regions of Japan experienced a food crisis. Miyanaga Shoun, an agronomist from the Tonami Plain, expressed his concerns regarding this crisis and wrote a book on farming titled “Shika Nogyodan” (Private Agricultural Discourse) to raise awareness regarding poor harvests and famines. “Shika Nogyodan” shed light on the circumstances surrounding the poor harvests in the Tonami Plain during that period. The poor harvest was caused by a flood that occurred on July 10-11 in Tenmei 3 (1783). The flood was triggered by heavy rainfall. However, owing to deforestation in the upper reaches of the rivers, sediment flowed into the rivers, thereby increasing the risk of river flooding whenever it rained. Thus, heavy rain in these circumstances could be the fundamental cause of the flood. Furthermore, upon examining the agricultural management, it becomes apparent that “Hyakusyo” (cultivators) with limited assets were unable to raise livestock, and therefore, could not obtain a self-produced fertilizer known as “kyuhi” (barnyard manure). Consequently, they had no choice but to purchase “hoshika” (dried sardines), which were expensive because of poor fishing yields, thus adding to the financial pressures of their agricultural operations. This was considered to contribute to the poor harvests as well.
DOI: 10.14989/289592
URI: http://hdl.handle.net/2433/289592
出現コレクション:第122号

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